Havacılık

Tutkunlarına
SLOT Nedir?

SLOT Nedir?



Havacılık dilinde CTOT adı verilen ve özellikle de Avrupa Hava Sahası içerisinde daha emniyetli ve ekonomik olduğu için yerde beklemelere sebep olan uygulamaya yakından bakalım.

Uzun bir süredir beklediğiniz yaz tatilini Antalya’da geçirmek üzere yola çıkmışsınız. O gün masmavi bir gökyüzü, ılık bir rüzgâr Sarayburnu’ndan Atatürk Havalimanı’na kadar açık bir yolda eşlik etmiş size. Hiçbir problem yaşamamış ve uçağa binmişsiniz. Ancak bir anons başlamaz mı?

Bakalım ne diyor kaptanınız: “İyi günler sayın yolcularımız, uçağımıza hoş geldiniz. Ancak, bizler hazır olmamıza rağmen İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki yoğun trafik nedeniyle yaklaşık 15 dakika sonra motorlarımızı çalıştıracağız ve başka bir gecikme olmaz ise 30 dakika sonra da Antalya Havalimanı için kalkışa geçeceğiz. Anlayışınız için şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım.”

İşte bu beklemelerin nedenleri her zaman merak konusu olmuştur. Siz böyle yoğunluklarda lütfen arkanıza yaslanın ve bekleyin. Hepinize keyifli bir yolculuk dileriz.

CTOT NEDİR?
Havaalanında belirli bir gün ve saatte iniş veya kalkış amacıyla alt yapının tamamını kullanmak üzere verilen izindir. Uçaklar bu zaman diliminde iniş ve kalkış yaparlar. Uçakların bir hava sahasında veya havaalanında bulunabilmeleri için ilgili hava trafik servisi tarafından hesaplanmış bir kalkış zamanı verilir. Bu zamana havacılık dilinde CTOT (Calculated Take Off Time) denir.

Hava trafiğinin akışının emniyetle yönetilmesi için sıralandırmalara, uçaklar arası belirli mesafeler koymaya, iniş ve kalkışlarda kapasitelere uygun sayıda uçak alınmasına ihtiyaç vardır. CTOT uygulanan havaalanlarının saatlik kapasiteleri tespit edilirken havaalanındaki; hava sahası, pist, apron ve terminal ile diğer kolaylıkların kapasiteleri dikkate alınır. Şimdiden hepinize keyifli uçuşlar diler anlayışınız için teşekkür ederim.

AnadoluJet Magazin - Temmuz 2011

Yazı: Kayhan Alakoç

0 yorum:

Yorum Gönder