Havacılık

Tutkunlarına
Uçaklar Neden Tam Depo Uçmuyor?..

Uçaklar Neden Tam Depo Uçmuyor?..



Sefer yapacak uçağın yakıtı, o uçağın yapısal özelliklerine göre uçuş mesafesi ve seviyesi, rüzgar, sıcaklık, yedek meydanlar, yol boyu sür'ati ve yerde yakacağı yakıt gibi daha birçok veri dikkate alınarak, dispeçer’ler tarafından hassas olarak hesaplanır ve kaptan onayı alındıktan sonra uçağa yüklenir.

Sorumlu kaptan o günkü kötü hava şartlarına veya trafik yoğunluğuna göre bekleme ve gecikmeleri dikkate alarak ekstra yakıt gerekebileceğine karar verirse bu da ilave edilir.


“Neden her seferinde tam dolu depo ile uçuşa çıkmıyorlar?” diye sorulabilir. Çünkü gerektiğinden fazla yakıt almak uçağın ağırlığını artırır, pistten kalkışını güçleştirir, yolcu veya bagaj/yük indirmek durumunda kalınabilir.

Ayrıca bu ağırlık uçağın gövdesine, motorlarına, kanatlarına ve iniş takımlarına gereksiz yük binmesine neden olur. Şunu da unutmamak lazım ki taşıdığımız her 1 ton yakıt, saatte 40 kg fazla yakıt harcamamıza sebep olur. Gereksiz taşınan yakıtın maliyeti ise uçağın işletme giderlerini artırır.




Ankara İstanbul arasında bir saatlik uçuş için yedek yakıt dahil 6000 kg (6ton) yakıt yeter bu nedenle 20.000 kg (20 ton) lık yakıt deposunu tamamen doldurmaya gerek yoktur.

0 yorum:

Yorum Gönder