Havacılık

Tutkunlarına
Kabin Basıncı Nedir?

Kabin Basıncı Nedir?




Yerdeyken ve yaklaşık 17.000 fite kadar uçağın içindeki havanın basıncı kalkılan meydandaki basınca denktir. Ancak yüksek irtifalarda uçağın etrafındaki hava incelir. 40.000
fitlik bir uçuş yüksekliğinde uçağın içindeki basınç deniz seviyesinden 2300 metre yükseklikteki havanın yoğunluğuna eşdeğerdir. Sonuçta havadaki oksijen seviyesi normalden daha düşük olunca vücuttaki gazlar genişler. Fakat bu basınç sağlıklı yolcular için sorun teşkil etmez.

Basınçlandırma ve havalandırmada kullanılan bir dizi sistem ve filtreden geçen hava, motorlardan temin edilir. Kalkıştan önce pilot, basınç ayarını uçulacak planlı seviyeye göre ayarlar. Kalkıştan sonra sistem, kabin basıncı ayarlanan seviyeye gelinceye kadar yavaş yavaş dışarı hava verir, inişe geçmeden önce ise basınç ayarını değiştirir ve yavaş yavaş içeriye hava alarak inilecek meydandaki basınca eşitler.

Sonuçta kabindeki oksijen miktarı normalden nispeten düşük olacağından vücuttaki gazlar genişler, bu da rahatsızlık yaratabilir. Bu sebepten uzun uçuşlarda gaz yapıcı içecek ve yiyeceklerden uzak durmanız önerilir. Ayrıca kabin havasındaki nem oranı düşüklüğü nedeni ile ağız ve burnunuzda meydana gelebilecek rahatsızlıktan yolculuk öncesi ve sonrasında bol sıvı alarak kurtulunabilinir.



0 yorum:

Yorum Gönder