Uçak yolculuğu, hamilelikle birlikte kanama, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, çoğul gebelik veya erken doğum öyküsü gibi yüksek risk faktörlerinin
olmadığı durumlarda, 36. gebelik haftasına kadar son derece güvenli olup anne adayları hava yolu şirketleri tarafından da kabul edilmektedir.
olmadığı durumlarda, 36. gebelik haftasına kadar son derece güvenli olup anne adayları hava yolu şirketleri tarafından da kabul edilmektedir.
Ancak 36. gebelik haftasından sonra pek çok hava yolu şirketi hamile bayanları uçuşa kabul etmemektedir. Bunun nedeni anne ya da bebek açısından ortaya çıkabilecek olan riskler değil, olası bir doğum durumunda havayolu şirketinin havadayken yaşanacak bir doğum nedeniyle risk almak istememesidir.
Uçak yolculuğunda hamile bayanların dikkat etmesi gerekenler ise şunlardır;
Uçağa biniş sırasında sorun yaşamamak ve hatta uçuşu kaçırmamak için doktorunuzdan uçak yolculuğu yapmanızda bir sakınca olmadığına dair bir rapor alıp bütün uçuşlarınız sırasında yanınızda taşımanız uygun olacaktır.
Herhangi bir yerde uzun süre oturmak, bacaklarınızda kan dolaşımını etkiler ve ayak ile bileklerde şişmelere neden olabilir, bu nedenle her 1,5-2 saatte bir ayağa kalkıp koridorda yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımını canlandırmalısınız.
Germe egzersizleri için oturur pozisyondayken bacaklarınızı iyice ileri doğru uzatın, topuklarınız merkez olacak şekilde ayağınızı yavaşça kendinize doğru kuvvetlice çekerek baldır kaslarınızı, gerin, daha sonra ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmaklarınızı açıp kapatın.
Hamilelik sırasında yapılan uçak yolculuklarında, uzun süre rahatsız bir pozisyonda hareketsiz oturmak, damar içi pıhtısı ve varis riskini artırır. Uçuş süresince özel varis çorabı giyilmesi bacaklardaki kan dolaşımını destekler ve damarların şişmesini engeller.
Dehidrasyon, yani vücudun susuz kalması gebelik için de oldukça zaralı bir durumdur. Özellikle yaz günlerindeki seyahat sırasında bol miktarda sıvı alınmasına özen gösterilmelidir.
0 yorum:
Yorum Gönder