Havacılık

Tutkunlarına
Slot Nedeni İle Sefer Gecikmeli Yapılacaktır Ne Demektir?

Slot Nedeni İle Sefer Gecikmeli Yapılacaktır Ne Demektir?




Günümüzde artan hava trafiğinin güvenli ve kontrol edilebilir hale gelebilmesi için uçuş trafiğinin yoğun olduğu yollarda ve meydanlarda
SLOT denilen prosedür uygulanmaktadır. 

SLOT ne demektir? Bunu karayollarındaki trafik ışıkları sistemine benzetebiliriz, fakat uçakların arabalar gibi belirli noktalarda bekleme yapmaları havada kaos yaratacağı gibi ekonomik de olmaz.

HAVAYOLU taşıyıcılarının uçuş yapmaları belirli kurallara bağlı olarak gerçekleşir. Slot; belirli saat aralıkları için havalimanının pist, park ve terminal alanından oluşan kapasitesinin iniş ya da kalkış yapan taşıyıcılara tahsis edilmesidir. Uçak firmalarının herhangi bir yere uçuş ya da iniş yapabilmesi için slot edinmesi gerekir. Havayolu taşıyıcıları yoğun (peak) ve az yoğun (off-peak) sezonlar için uçuş tarifelerini planlar ve slot için müracaatta bulunurlar. Sefer planladıkları havaalanlarından slot alabildikleri ölçüde planlanan tarifeleri kesinlik kazanır.

Bir düşünün havadaki yolların kesiştiği bazı noktalardan aynı saatte 70 uçağın geçiş yapmak istediğini veya bir meydana aynı saatte 30 uçağın iniş yapmaya kalktığını … 2-3 dakika arayla bir meydana uçak inişi aynı anda da 2-3 dakika arayla bir uçak kalkışı gerçekleşen yoğun bir meydan otoritesi bunu kısıtlamak ve kota koymak zorundadır ki daha fazla artış olmasın. Aksi taktirde bu iş hava trafik üniteleri için başa çıkılmaz bir iş halini alır ve güvenliği de azaltır.

İşte bu yüzden merkezi Brüksel’de bulunan EUROCONTROL ünitesi kurulmuştur. Giderek genişlemiş olan hava sahası içerisinde, değişik ülkelerden çalışanları ile hava sahasındaki bütün uçuşları takip eder ve havayollarının seferlerini güvenli bir şekilde yapabilmeleri için uçuşları düzene sokarak ilgili havayolu şirketine ve hava trafik ünitesine seferin kalkış yapması gereken saati bir mesaj ile bildirirler. Buna KALKIŞ SLOTU denir.

Yayınlanan saat seferin tarifesindeki kalkış saati olabileceği gibi 2 saat sonrası da olabilir. Bu slota sonradan iyileştirmeler de gelebilir. Havayolu şirketi herhangi bir gecikme nedeni ile slot saatine uyamayacağını gecikme mesajı ile bildirip yeni bir slot alabilir veya iyileştirme talep edebilir.

Varış meydanındaki bir kaza ya da kötü hava şartları da slot yayınlanmasına neden olabilir, çünkü bu gibi durumlarda meydan tam kapasite ile çalışamaz.



0 yorum:

Yorum Gönder