Uçuşta bazen kulağınız ağrıyor ve size rahatsızlık veriyor ise bunun nedeni kulak içindeki hava basıncı ile kabin basıncı
arasındaki farktır.
arasındaki farktır.
Peki, bu nasıl oluyor?
Uçak 40.000 fitte uçarken, kabin basıncı deniz seviyesinden yaklaşık 2300 metre yükseklikteki basınca eşittir.
Fakat kulağımız içerisindeki basınç kalkış meydanındaki basınca eşittir.
Normalde bu sorundan kulak içinden ağıza açılan, ince bir boru (östaki borusu) sayesinde korunuruz.
Bu boru (veya kanal) kulak içindeki basınç ile kabindeki basıncın eşitlenmesini temin eder.
Uçak düz uçuşa geçtiğinde kulağın içindeki yer seviyesi basıncı ağız boşluğuna açılan bu kanal vasıtası ile serbest kalır.
Hatta ağzınızı esner gibi açtığınızda bu rahatlamayı daha kolayca hissederiz ve rahatlarız.
Ama bu ince kanalın tıkalı olması durumunda ki bu nezle ve grip olduğumuz hallerdir, kulağımızın içindeki basınç dışarı çıkamaz ve içeride kalır, nisbeten azalan dışarıdaki basınç karşısında dışarı doğru basınç yaparak bizi rahatsız eder hatta bazen acı verir.
Bu sorun uçak inişe geçtiğinde daha çok yaşanır ve bazen mide bulantısına da neden olur. Alçalmaya başlandığında eşitleme işleminin gerçekleşmesi daha zor olur. İnişe geçildiğinde uçağın içindeki basınç inilecek meydanın basıncına eşitlenir.
Grip nedeni ile eşitlenme sağlanmayınca ağrı başlayacaktır. Muhtemelen indikten bir süre sonra rahatsızlığımız sona erecektir. Eğer devam ederse, ağrı kesici kullanmalı ve bir doktora görünmelidir.
Peki bu sorundan kurtulabilmek, ya da en azından hafifletebilmek için neler yapabiliriz?
1. Soğuk algınlığınız varsa mümkünse uçuşunuzu erteleyin,
2. Hasta olarak uçmak zorunda iseniz ve uçuşta bu sorunla karşılaşırsanız yutkunun, esnemeye çalışın veya sakız çiğneyin.
3. Bunlar işe yaramıyorsa valsalva manevrasını deneyin. Valsalva yaparken dikkatli ve nazik hareket etmelisiniz. Parmaklarınızla burnunuzu sıkarak tıkayın ve yavaşça burnunuzdan nefes vermeye çalışın. Tabiiki bunu ağzınız da kapayarak yapabilirsiniz. Birden kulağınızın açılarak rahatladığınızı hissedebilirsiniz.
4. Kesinlikle sert ve ani şekilde nefes vermeyin; oluşan basıncın kulağınıza zarar verebileceğini asla unutmayın.
0 yorum:
Yorum Gönder